Neden Bilim Eğitimi?
- Uğur AKDİN
- 7 Ara 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Ara 2020
Günümüzde bilimsel bilgideki sürekli artış çocukların bilimsel okuryazarı bireyler olarak yetiştirilmesi gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Bilim ve teknolojideki gelişmelerin, ülkelerin gelişmişlik seviyelerini belirlediği günümüzde, öğrencileri, bilime, matematiğe ve teknolojiye yönlendirmek amacıyla eğitimde yeni yaklaşımlar geliştirilmektedir.

Nuffield Foundation tarafından hazırlanan “Avrupa’da Fen Eğitimi: Kritik Yansımalar” (Science Education in Europe: Critical Reflections)* raporu 14 yaş ve altındaki çocuklara sunulan bilim eğitiminde çocukların öğretim sürecine katılımının kuvvetlendirilmesi gerektiğini bulguluyor. Bu katılımın sağlanmasında, birçok bilimsel araştırmanın da işaret ettiği gibi, uygulamalı bilim eğitiminin en etkili yöntemlerden biri olduğunun altı çiziliyor. *Nuffield Foundation (2008), Science Education in Europe: Critical Reflections
Çocuklar soru sormayı, çevrelerini incelemeyi ve araştırmayı çok severler. Ancak gözlemledikleri bazı şeyleri anlamlandırabilmeleri ya da edindikleri bilgileri kendi gözlemleriyle ilişkilendirebilmelerini sağlamak açısından yetişkinlerin yardımı gerekebilir. Bu nedenle çocukların bilimsel konulara olan ilgisinin ailelerce desteklenmesinin önemi çok büyüktür. Peki, aileler çocukların bilimsel konulara ilgisini nasıl artırabilir ve bu anlamda onları nasıl destekler?
Günlük hayatla ilişkili faaliyetler daha kalıcı ve daha gerçek öğrenme ortamları oluştururlar. Okulda öğrenilen bilgileri günlük hayatta kullanmanın önemini birçok öğretim programı vurgulamaktadır.
Evde / bahçede tohum / fide ekmek tam bir bilimsel faaliyettir. İlkokulda birçok öğrencinin yaptığı fasulye tohumu çimlendirmek bilimsel yöntem ve bilimin en temel kontrollü deneylerindendir. Birçok kişi bu yolla bilimi ve bu bilimsel faaliyetler çocukla verimli ve eğlenceli vakitler geçirilmesini de sağlar. Evde çocuklarla bu faaliyetleri yürüten ebeveynler bilim yapmış ve bu yolla bilimsel yöntemleri kullanmış olurlar. Bunların laboratuvarda yapılan deneylerden hiçbir farkı yoktur.
Bilim yalnızca laboratuvarda yapılmaz. Doğa, gökyüzü, ev vb. birçok ortam kişiler için önemli laboratuvarlardır. Çocukların yaşamlarına bilimi dâhil etmenin sayısız faydası vardır.
Çocukların soru sormalarına, araştırmalarına, keşfetmelerine, gözlem yapmalarına, olaylarla ilgili yorumlarda ve tahminlerde bulunmalarına olanak sağladığımızda onların “bilimsel düşünme becerilerinin” gelişmesine yardımcı olabiliriz. Bilimsel düşünme becerilerine sahip bireyler olmak, günümüz koşullarının kaçınılmaz bir gereğidir. Bunu sağlamak, anne-babaların eğitim düzeyiyle ilişkili değildir. Gereken şey, anne-babaların, bilinmeyeni çocuklarıyla birlikte keşfetmeye olan isteklilikleridir.
Bilimsel konulara merakı desteklemeye erken yaşlarda evde başlamak önem taşır. Bu bağlamda çocuklarınızın bilim eğitimini evde birlikte gerçekleştireceğiniz etkinliklerle almaya başlamasını sağlamak, çocuklarınızda bilime olan ilgilerini ve yaşama dair meraklarını artıracak en etkili adımdır. Siz de çocuklarınızın, merak eden, araştıran bireyler olmasını isterseniz, bizimle iletişime geçmenizi bekleriz.
Comments